Lat

Музичка радионица за децу од 3 до 8 година

♪♫♪♫♪ Музичка радионица Чаробна фрула, намењена је деци узраста од 3 до 10 година. Настала је као резултат вишегодишњег рада професора и магистра музичке академије Бојане Гавриловић, у раду са децом и младима од 3 до 18 година. Радионица се превасходно бави музичком едукацијом деце на непосредан и суптилан начин, где деца кроз разне врсте музичких игара, песама, дидактичких игара, ритмичких вежби, улазе у чаробан, бајковит свет музике.

Музичка радионица

је добила назив по чувеној опери Wolfganga Amadeusa Mozarta, Zauberflöte. Чаробна фрула има магичне моћи те се сви боре за њу, а у пренесеном значењу то је музика која нас прати кроз цео живот.Зашто баш музика ?

Реч музика, потиче од корена грчке речи муза. Митологија нам говори да девет муза, небеских сестара које владају песмом, поезијом и другим видовима уметности и науке, јесу кћери Зевсове краља свих богова и Мнемосине, богиње сећања. Отуда, музика јесте дете божанске љубави чије су милост, лепота и мистериозне исцељујуће моћи дубоко повезане са небеским поретком и сећање на наше порекло и судбину.

Циљеви

Инструменти
Области и методологије којима се бавимо

♪ Увод у свирање кроз Орфову методологију. Орфовим методом, дете се будило у свету у којем је музички речник био уткан у покрет, говор, риму и инструментално и вокално извођење. Данас, преко три хиљаде школа у САД користи Орфову школску радионицу у својим основним програмима. Управо, захваљујући Орфовом инструментаријуму, у нашој радионици деца ће имати прилику да овладавају свирањем на истом. Орфов инструментаријум чине разне врсте удараљки – триангл, звончићи, кастањете, дрвени добош, металофон, звечке.

♪ Делакроз и еуритмија – слушање музике, развој ритма и одговор телом

♪ Свирање сопственим телом - Body percussion

♪ Тапшалице – развој ритма и моторике уз песму и покрет

♪ Увод у слушање музике - вођено слушање музике прилагођено узрасту (кратке дечије песме и композиције или одломци у првокласним извођењима – Чајковски валцер цвећа, Бумбаров лет, Избор из Карневала животиња, Пећа и Вук, Годишња доба, Шеста симфонија Бетовена, Радецки марш – Штраус, Моцарт концерт за клавир и оркестар број 21)

♪ Учење музичких инструмената из симофнијског оркестра – једном месечно обрађује се одређен инструмент и тада на час долази професор тог инструмента, свира и показује деци технику добијања тона, изглед инструмента и уопштено представља деци како се тај инструмент прави

♪ Увод у певање - Учење дечијих и народних песмица (мелодија малог обима) у фнукцији интерпретације

Акценат је превасходно на класичној музици, али дете може изабрати било коју врсту музике да научи да свира-џез, народну, забавну, класичну!

Концерт младих пијаниста и полазника школе клавира, 28.12.2017. Задужбина Илије М. Коларца