Lat

Музичка радионица за децу од 3 до 8 година

♪♫♪♫♪ Музичка радионица Чаробна фрула, намењена је деци узраста од 3 до 10 година. Настала је као резултат вишегодишњег рада професора и магистра музичке академије Бојане Гавриловић, у раду са децом и младима од 3 до 18 година. Радионица се превасходно бави музичком едукацијом деце на непосредан и суптилан начин, где деца кроз разне врсте музичких игара, песама, дидактичких игара, ритмичких вежби, улазе у чаробан, бајковит свет музике.

Музичка радионица

је добила назив по чувеној опери Wolfganga Amadeusa Mozarta, Zauberflöte. Чаробна фрула има магичне моћи те се сви боре за њу, а у пренесеном значењу то је музика која нас прати кроз цео живот.Зашто баш музика ?

Реч музика, потиче од корена грчке речи муза. Митологија нам говори да девет муза, небеских сестара које владају песмом, поезијом и другим видовима уметности и науке, јесу кћери Зевсове краља свих богова и Мнемосине, богиње сећања. Отуда, музика јесте дете божанске љубави чије су милост, лепота и мистериозне исцељујуће моћи дубоко повезане са небеским поретком и сећање на наше порекло и судбину.

Циљеви

Инструменти

Једна од методологија коју употребљавамо у нашој радионици, јесте и Орфова методологија. Орфовим методом, дете се будило у свету у којем је музички речник био уткан у покрет, говор, риму и инструментално и вокално извођење. Данас, преко три хиљаде школа у САД користи Орфову школску радионицу у својим основним програмима.
Управо, захваљујући Орфовом инструментаријуму који је прилагођен деци, у нашој радионици, деца ће имати прилику да овладавају свирањем на истом. Орфов инструментаријум чине разне врсте удараљки – триангл, звончићи, кастањете, дрвени добош, металофон и многи други.
Поред наведених инструмената, деца ће имати прилику да се упознају и са другим инструментима попут виолине, гитаре, хармонике, флауте, фруле, саксофона и да чују звук сваког од њих. На наше часове долазе гостујући професори, који деци на најзанимљивији начин представљају наведене инструменте.
Управо кроз контакт са инструментом, деца ће пожелети и да свирају неки од њих!

Са музиком, у нашој радионици деца ће савладавати иговорну артикулацију, кроз разне врсте бројалица, разбрајалица и пословица. Оне служе, не да би их деца учила напамет, већ да би слушала мелодичност и ритам говора, као и склоп речи који су њима блиски.

Акценат је превасходно на класичној музици, али дете може изабрати било коју врсту музике да научи да свира-џез, народну, забавну, класичну!

Концерт младих пијаниста и полазника школе клавира, 28.12.2017. Задужбина Илије М. Коларца