Muzička radionica za decu od 3 do 8 godina

♪♫♪♫♪ Muzička radionica Čarobna frula, namenjena je deci uzrasta od 3 do 10 godina. Nastala je kao rezultat višegodišnjeg rada profesora i magistra muzičke akademije Bojane Gavrilović, u radu sa decom i mladima od 3 do 18 godina. Radionica se prevashodno bavi muzičkom edukacijom dece na neposredan i suptilan način, gde deca kroz razne vrste muzičkih igara, pesama, didaktičkih igara, ritmičkih vežbi, ulaze u čaroban, bajkovit svet muzike.

Muzička radionica

je dobila naziv po čuvenoj operi Wolfganga Amadeusa Mozarta, Zauberflöte. Čarobna frula ima magične moći te se svi bore za nju, a u prenesenom značenju to je muzika koja nas prati kroz ceo život.Zašto baš muzika ?

Reč muzika, potiče od korena grčke reči muza. Mitologija nam govori da devet muza, nebeskih sestara koje vladaju pesmom, poezijom i drugim vidovima umetnosti i nauke, jesu kćeri Zevsove kralja svih bogova i Mnemosine, boginje sećanja. Otuda, muzika jeste dete božanske ljubavi čije su milost, lepota i misteriozne isceljujuće moći duboko povezane sa nebeskim poretkom i sećanje na naše poreklo i sudbinu.

Ciljevi

Instrumenti

Jedna od metodologija koju upotrebljavamo u našoj radionici, jeste i Orfova metodologija. Orfovim metodom, dete se budilo u svetu u kojem je muzički rečnik bio utkan u pokret, govor, rimu i instrumentalno i vokalno izvođenje. Danas, preko tri hiljade škola u SAD koristi Orfovu školsku radionicu u svojim osnovnim programima.
Upravo, zahvaljujući Orfovom instrumentarijumu koji je prilagođen deci, u našoj radionici, deca će imati priliku da ovladavaju sviranjem na istom. Orfov instrumentarijum čine razne vrste udaraljki – triangl, zvončići, kastanjete, drveni doboš, metalofon i mnogi drugi.
Pored navedenih instrumenata, deca će imati priliku da se upoznaju i sa drugim instrumentima poput violine, gitare, harmonike, flaute, frule, saksofona i da čuju zvuk svakog od njih. Na naše časove dolaze gostujući profesori, koji deci na najzanimljiviji način predstavljaju navedene instrumente.
Upravo kroz kontakt sa instrumentom, deca će poželeti i da sviraju neki od njih!

Sa muzikom, u našoj radionici deca će savladavati i govornu artikulaciju, kroz razne vrste brojalica, razbrajalica i poslovica. One služe, ne da bi ih deca učila napamet, već da bi slušala melodičnost i ritam govora, kao i sklop reči koji su njima bliski.

Akcenat je prevashodno na klasičnoj muzici, ali dete može izabrati bilo koju vrstu muzike da nauči da svira-džez, narodnu, zabavnu, klasičnu!

Koncert mladih pijanista i polaznika škole klavira, 28.12.2017. Zadužbina Ilije M. Kolarca