Музичка радионица за бебе и децу од 1 до 3 године

♫ Рана музичка стимулација, од пресудног је значаја за правилан развој беба и деце. У том контексту, говоре бројна истраживања о утицају музике, како у пренаталном периоду, тако и на новорођенче. Између 4 и 5 месеца, развија се чуло слуха и беба у стомаку почиње да чује. Познато је да мајчин глас и певање могу да умире бебу, јер она препознаје глас који је слушала девет месеци. Једно истраживање показало је да, бебе од два месеца могу да се ускладе са висином тона, јачином гласа и мелодијском линијом песама које им певају њихове мајке, док у четвртом месецу већ могу и да се прилагоде ритмичкој структуруи. Оне су далеко предиспонирање за ове аспекте музике него за суштинска својства говора. Колико пута смо чули причу о томе како је мама пуштала беби одређену музику док је била трудна, и након порођаја када би ту исту музику пуштала, беба би одреаговала. Заправо, она би препознала звуке који су јој већ добро познати. У књизи Моцартов ефекат, говори се о томе како је Моцартова музика утицала на развој превремено рођених тројки. Наиме, док су биле у инкубатору, свакој беби пуштала се одређена нумера. Након неког времена, беба којој су пуштали Моцартове композиције најбрже је напредовала и стање јој се убрзо стабилизовало, у односу на друге две бебе. Зато, веома је важно од првих дана стимулисати дете, пажљиво бираном музиком, која ће сигурно имати утицај на целокупни развој детета.

Области, теме и садржај радионица:

♪ Наше радионице су интерактивне – музички педагог пева и свира на клавиру, док родитељи и деца заједно са њим учествују у групном музицирању.

♪ Увод у певање, подразумева пажљиво одабране песмице, једноставне уз покрет који бебе и деца могу да опонашају. Кроз кратке текстуалне фразе и једноставне ритмичке обрасце, подстичемо развој слуха и говора, а покретом и развој моторике. Веома је важно да родитељ учествује на часу заједно са дететом, јер деца су заправо имитатори.

♪ Увод у покрет кроз музичко – дидактичке игре. На пример, једна од омиљених игара зове се брзо – споро, где деца имају задатак да препознају шта чују, да ли је песмица брза или спора, и у складу са тим да се крећу.

♪ Увод у слушање музике - један део часа, посвећен је и активном слушању музике, претежно класичне. Слушањем музике, развија се чак 10 од 52 регије мозга.

♪ Вежбе за развој фине и графомоторике .

♪ Радионица намењена овом узрасту, похађа се једном недељно и траје сат времена.

Пријави се на пробни час ОВДЕ!