Muzička radionica za bebe i decu od 1 do 3 godine

♫ Rana muzička stimulacija, od presudnog je značaja za pravilan razvoj beba i dece. U tom kontekstu, govore brojna istraživanja o uticaju muzike, kako u prenatalnom periodu, tako i na novorođenče. Između 4 i 5 meseca, razvija se čulo sluha i beba u stomaku počinje da čuje. Poznato je da majčin glas i pevanje mogu da umire bebu, jer ona prepoznaje glas koji je slušala devet meseci. Jedno istraživanje pokazalo je da, bebe od dva meseca mogu da se usklade sa visinom tona, jačinom glasa i melodijskom linijom pesama koje im pevaju njihove majke, dok u četvrtom mesecu već mogu i da se prilagode ritmičkoj strukturui. One su daleko predisponiranje za ove aspekte muzike nego za suštinska svojstva govora. Koliko puta smo čuli priču o tome kako je mama puštala bebi određenu muziku dok je bila trudna, i nakon porođaja kada bi tu istu muziku puštala, beba bi odreagovala. Zapravo, ona bi prepoznala zvuke koji su joj već dobro poznati. U knjizi Mocartov efekat, govori se o tome kako je Mocartova muzika uticala na razvoj prevremeno rođenih trojki. Naime, dok su bile u inkubatoru, svakoj bebi puštala se određena numera. Nakon nekog vremena, beba kojoj su puštali Mocartove kompozicije najbrže je napredovala i stanje joj se ubrzo stabilizovalo, u odnosu na druge dve bebe. Zato, veoma je važno od prvih dana stimulisati dete, pažljivo biranom muzikom, koja će sigurno imati uticaj na celokupni razvoj deteta.

Oblasti, teme i sadržaj radionica:

♪ Naše radionice su interaktivne – muzički pedagog peva i svira na klaviru, dok roditelji i deca zajedno sa njim učestvuju u grupnom muziciranju.

♪ Uvod u pevanje, podrazumeva pažljivo odabrane pesmice, jednostavne uz pokret koji bebe i deca mogu da oponašaju. Kroz kratke tekstualne fraze i jednostavne ritmičke obrasce, podstičemo razvoj sluha i govora, a pokretom i razvoj motorike. Veoma je važno da roditelj učestvuje na času zajedno sa detetom, jer deca su zapravo imitatori.

♪ Uvod u pokret kroz muzičko – didaktičke igre. Na primer, jedna od omiljenih igara zove se brzo – sporo, gde deca imaju zadatak da prepoznaju šta čuju, da li je pesmica brza ili spora, i u skladu sa tim da se kreću.

♪ Uvod u slušanje muzike - jedan deo časa, posvećen je i aktivnom slušanju muzike, pretežno klasične. Slušanjem muzike, razvija se čak 10 od 52 regije mozga.

♪ Vežbe za razvoj fine i grafomotorike .

♪ Radionica namenjena ovom uzrastu, pohađa se jednom nedeljno i traje sat vremena.

Prijavi se na probni čas OVDE!